İdare Hukuku Bakımından İdari Yargı Kararlarının Yerine Getirilmesi

İdari yargıda uygulanacak olan usul, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ile düzenlenme altına alınmıştır. Buna göre, Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıklarda usul bakımından 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uygulanacaktır.

2577 Sayılı Kanun uyarınca, İdari yargı makamlarınca verilen esasa veya yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların idare tarafından gecikmeye mahâl vermeksizin yerine getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu ilamların yerine getirilmesine ilişkin sürenin, kararın idareye tebliğinden itibaren başlayarak hiçbir şekilde 30 günü aşamayacağı kanun gereğidir.

Konusu belli bir miktar paranın ödenmesine ilişkin mahkeme ilamları ile her türlü idari davalarda yargılama giderleri ve avukat lehine hükmolunan ücret-i vekâlet davacının veya vekilinin idareye yazılı olarak banka hesap numarasını bildirmesine müteakip, bildirim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ilgili idare tarafından bildirilen banka hesabına ödenmesi gerekmektedir. İdareye bildirim tarihinden itibaren 30 gün geçmesine karşın, ilam konusu ödemeler davalı idare tarafından ifa edilmemiş ise ilgili karar genel hükümler çerçevesinde infaz ve icra edilebilecektir. Daha net bir tabirle, ilamlı icra takibi yoluna müracaat edilebilecektir.

Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin vermiş oldukları kararlara göre ilgili idarece işlem tesis edilmemesi veya eylemde bulunulmaması hallerinde ise bundan ötürü maddi ve/veya manevi bir zarara uğranılması durumunda idare aleyhine maddi ve/veya manevi tazminat davası açmak mümkündür. 2577 Sayılı Kanun buna açıkça cevaz vermektedir.

Sonuç

İdari yargı, niteliği gereği karşısında daha güçsüz bir konumda bulunan vatandaşını korumaya yönelik bir takım düzenlemeler içermelidir. Bu doğrultuda, özellikle yukarıda değinmeye çalıştığımız ilamların yerine getirilmesine ilişkin olmak üzere, 2577 Sayılı Kanun’un da vatandaşını gözeten bir takım düzenlemeler içerdiği görülebilmektedir.

Avukat Burak Emre RAMAZANOĞLU tarafından kaleme alınmıştır. Makalelerin izinsiz paylaşılması ve kopyalanması yasaktır.


Sorumluluk Reddi
İş bu sitedeki makaleler hukuki danışmanlık veya tavsiye niteliği taşımazlar.