Şirket ve Kooperatiflerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesi’nin Değişik 3. Fıkrası hükmü mucibince, esas sermaye miktarına göre anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu söz konusu olabilmektedir. Yine aynı madde hükmü uyarınca, üye sayısına göre yapı kooperatiflerinin de sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.


İlgili kanun maddesinin avukat bulundurma zorunluluğuna ilişkin lâfzı aşağıdadır:

“ …Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır…”

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu Madde 35 – Değişik 3. Fıkra


Buna göre, anonim şirketler bakımından Türk Ticaret Kanunu’nda ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketlerin sözleşmeli bir avukat bulundurma zorunluluğu mevcuttur. Yürürlükteki 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükmü incelendiğinde, anonim şirketler için ön görülen en düşük sermaye miktarı 250.000 TL’dir. Bu doğrultuda, 1.250.000 TL veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler kanun gereği sözleşmeli avukat bulundurmak zorundadırlar.

Kooperatifler açısından ise üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri kanun gereği sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadırlar.

Kanununun Ön Gördüğü Anonim Şirketlerin ve Kooperatiflerin Sözleşmeli Avukat Bulundurmamasının Müeyyidesi Nedir?


İş bu makalenin kaleme alındığı tarihte yürürlükteki mevzuatlar uyarınca esas sermayesi 1.250.000 TL ve üzeri olan anonim şirketler ile üye sayısı 100 ve üzeri olan yapı kooperatiflerinin kanun gereği sözleşmeli bir avukat bulundurma zorunluluğu olduğunu açıklığa kavuşturmuştuk. Peki kanunun sözleşmeli bir avukat bulundurma zorunluluğu koştuğu anonim şirketlerin ve kooperatiflerin kanuna aykırı bir hâl takınarak avukat bulundurmamasının müeyyidesi(yaptırımı) ne olacaktır?

Bu sorunun cevabı da 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesi’nin 3. Fıkrası’nın devamında mevcuttur. Buna göre,  bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verileceği belirtilmiştir.


Sonuç

Tüm bunlar dahilinde, kanun gereği avukat bulundurma zorunluluğu bulunan anonim şirketler ve kooperatiflerin gerek yüklü meblağlardaki idari para cezalarına muhatap kalmamaları için gerekse de hukuki sıhhat ve güvenlikleri için avukat bulundurma yükümlülüklerini yerine getirmeleri oldukça önem arz etmektedir.

Avukat Burak Emre RAMAZANOĞLU tarafından kaleme alınmıştır. Makalelerin izinsiz paylaşılması ve kopyalanması yasaktır.


Sorumluluk Reddi
İş bu sitedeki makaleler hukuki danışmanlık veya tavsiye niteliği taşımazlar.